tiistai 8. elokuuta 2017

Vähän parempaa burgeria

Viime aikoina meidän perheessä on ollut paljon murhetta, kuten olette ehkä lukeneetkin. Vastoinkäymiset ovat kiristäneet hermoja ja itse olen äyskinyt pahaa oloani myös Samuliin.

Olemme päässeet jo ennen avioliittoa näin kokemaan, mitä tarkoittaa myötä- ja vastoinkäymisissä. Vaikeat ajat eivät ole horjuttaneet meitä toistemme vierestä, vaan tässä ollaan entistä vahvempina.

Sunnuntaina halusin kuitenkin jotenkin osoittaa Samulille, miten kiitollinen hänen tuestaan olen. Tykkään ruoanlaitosta ja siksi mulle luonnollisin hemmottelutapa on juuri ruoan tekeminen.

Tällä kertaa päädyin tekemään itse vähän parempia burgereita. Leivoin itse briossisämpylät, tein pihvit, marinoin punasipulin ja uppopaistoin bataattiranskalaiset. Ruoanlaitossa kesti useampi tunti, mutta oli lopputulos kyllä sen arvoista. Ihan äärettömän hyvää!




Burgerin perusta oli ehdottomasti herkullinen briossisämpylä ja jatkossa en kyllä enää mitää muuta leivokaan hampurilaisia varten. Itsessään resepti on helppo, mutta aikaa menee kuitenkin useampi tunti. Tästä ohjeesta tuli kuusi kappaletta sämpylöitä:


1,5 dl maitoa
1/2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1 kpl kananmunaa
25 g voita huoneenlämpöisenä
1 kpl kananmuna voiteluun

Lämmitä maito hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi ja sekoita joukkoon hiiva, sokeri ja suola. Anna seoksen tekeytyä muuama minuutti. Lisää joukkoon kananmuna ja hiljalleen jauhot. Vaivaa käsin tai koneella 15min. Loppuvaiheessa vaivaa joukkoon myös voi. Kun taikina on kiinteä ja kimmoisa pallo, sivele pintaan öljyä ja peitä kulho kannella. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä pari tuntia, itse kohotan aina mikrossa. Kohottamisen jälkeen painele taikinasta huolella ilma pois jauhoitetulla alustalla. Muotoile tangoksi ja jaa kuuteen osaan. Pyörittele pienet taikinapallot pellille ja anna kohota liinan alla tunti. Riko kananmuna kuppiin ja lisää joukkoon 1 rkl vettä. Voitele sämpyät kananmuna-vesi -seoksella ja ripottele pinnalle seesamin siemeniä. Paista 200 astetta 10-12 minuuttia.

Myös itse tehdyt jauhelihapihvit kuuluvat hampurilaiseen ja ne onkin helppo valmistaa. Itse käytin neljään pihviin 400g jauhelihaa ja lisäsin joukkoon vain suolaa, paprikaa, valkosipulia ja mustapippuria. Näistä aineista muotoilin pihvit ja paistoin öljyssä pannulla. Nam!




Cheddarin, pekonin, salaatin, tomaatin ja aiolin seuraksi halusin marinoitua punasipulia. Sipuli on usein liian vahvan makuista, joten marinointi vie sipulin makua mielestäni parempaan suuntaan. Vaikka aikaa ei ollut kuin muutama tunti, sipulin maku ja rakenne muuttuivat oleellisesti. Tämä on tällainen helppo ja nopea resepti sipulin marinointiin:

1 punasipuli
3 rkl viinietikkaa
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
0,5 dl öljyä

Marinadin voisi halutessaan kiehauttaa, mutta itse heitin kylmäsi seoksen suoraan sipulien päälle ja annoin marinoitua pari tuntia jääkaapissa. Toki pidempi marinointiaika pehmentäisi rakennetta ja toisi vielä lisää makua, mutta kuten sanoin, lyhyempikin aika paransi lopputulosta merkittävästi.


Hampurilaisten kaverina tarjoilin tällä kertaa uppopaistettuja bataattiranskalaisia. Vaikka uunissakin näistä saa hyviä, niin kyllä uppopaisto toi näihin vielä enemmän makua. Liotin ensin suikaloituja bataatteja vedessä noin tunnin, jonka jälkeen laitoin ranskikset pussiin, missä oli 3rkl maissijauhoja. Ravistelin ranskalaisia niin kauan, että jokaisessa ranskalaisessa oli maissijauhoa tasaisesti. Tämän jälkeen kuumensin reilusti öljyä kattilassa ja paistoin bataattiranuja pienissä erissä muutamia minuutteja. Lopuksi vielä pieni suolaus ja aiolin kanssa lautaselle! Ai jukra!

Ehkä sain vähän tällä hemmoiteltua Samulia ja burgerit maistui meille molemmille. Vaikka itse sanonkin niin tämä kotitekoinen burgeri ei kyllä paljoa hävinnyt parhaille ravintolaburgereillekaan. Ehdottomasti näitä reseptejä käytetään meillä vielä jatkossakin. Jälkiruoaksi valmistin pikaisesti kaikista jämäsuklaista suklaafondantit. Massaan meni niin Fazerinaa, Daimia kuin kirsikkasuklaatakin, mutta maku oli kyllä hyvä ja sisus ihanan suussa sulava. <3




Ruoanlaitto antaumuksella toi hieman piristystä synkkyyteen. Inspiraation iskiessä kokkailu on rentouttavaa ja onhan niistä kokkailun tuloksista ihan mukava nauttia itsekin! :)

2 kommenttia:

  1. Nää sun kokkailut näyttää aina niin hyvältä! Sämpylöitä täytyy kyllä ehdottomasti kokeilla seuraavan kerran kun tekee burgereita mieli. :)

    VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)