sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Vapun maistuvimmat munkit

Pääsiäisestä juuri päästiin ja vappu kolkuttelee jo oven takana, joten nyt on aika paistaa vapun maistuvimmat munkit! Työkavereita lainatakseni, mikään mikä paistetaan öljyssä ja sen jälkeen kieritetään sokerissa, ei voi olla pahaa! Mulla munkit kuuluvat olennaisesti juuri vappuun, harvemmin niitä tulee enää syötyä muulloin. Huomasin kuitenkin, että monet ajattelevat munkkien paistamisen kovin hankalana ja jopa vaarallisena puuhana, siksi ajattelin jakaa mun vinkit munkkien onnistumiseen!

Munkit eivät ole juuri yhtään työläämpiä kuin tavalliset pullatkaan, vaikka virheellisesti moni näin kuvittelee. Myöskään öljyssä paistaminen ei ole mikään ongelma, kunhan muistaa muutaman turvallisuustekijän.


munkit



Munkkitaikinahan on täysin sama kuin pullataikina, joten sen voit valmistaa ihan normaalisti. Itse tykkään, että taikinassa on paljon kardemummaa ja teenkin pullat aina tällä ohjeella:

20kpl pikkumunkkeja

2 ½ dl kevytmaitoa
25g hiivaa (1/2 pkt) tai 1 pussi kuivahiivaa
100 g voita
1 dl sokeria
8g kardemummaa (n. 4tl, reilu määrä, joten jos et tykkää, vähennä määrää..)
1 tl suolaa
1 muna
8 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen noin 8dl öljyä, riippuen kattilasta. Itse käytän rypsiöljyä.

Sulata voi ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maidon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen reilu puolet, alusta kädellä ja lisää sulanut voi joukkoon. Lisää tämän jälkeen loput jauhot ja alusta taikina kiinteäksi palloksi. Lopputulos on sitä pehmeämpi, mitä löysempää taikina on, toki taikinan tulee kestää työstämistä. 

Anna taikinan kohota noin 45min, itse kohotan taikinan yleensä mikrossa, siis tietenkin sammuksissa. Vedottomassa tilassa taikina kohoaa paremmin. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, jaa taikina kahdeksi tangoksi. Jaa tangot yhtä suuriin paloihin ja pyörittele palloiksi. Mun piti tehdä minimunkkeja, mutta taikina kohosi sen verran hyvin, ettei näistä kovin pieniä tullut. Halutessasi saat näistä munkkirinkilöitä tekemällä reiän keskelle ja muotoilemalla. Omasta mielestäni rinkilät on kuitenkin hankalempia paistovaiheessa. Anna valmiiden munkkien kohota vielä liinan alla noin 30min.

Sitten siirrytään siihen paistovaiheeseen, joka monista on juuri se vaikein kohta. Tässä muutama vinkki onnistumiseen:
  • Mittaa kattilan pohjalle noin 5 senttiä öljyä tai sen verran että munkit mahtuvat paistumaan pinnalla koskematta pohjaan.
  • Oikea lämpötila, 180 astetta
  • Käytä lämpömittaria, jos mahdollista.
  • Jos et omista sopivaa mittaria, voit testata oikean lämpötilan joko leivän palalla tai pienellä palalla taikinaa. Palan pitäisi jäädä kiehumaan öljyn pinnalle.
  • Kuuma öljy myös "liikkuu" tai ns. värisee.
  • Liian kylmässä lämpötilassa munkki painuu pohjaan.
  • Kun olet kuumentanut öljyn, älä jätä hellaa täysille vaan pienennä tehoa hiljalleen paiston edetessä.
  • Pidä kattilan kansi koko ajan lähettyvillä, jos kävisi niin että rasva syttyisi palamaan.
  • Rasvapaloa ei saa missään nimessä koittaa sammuttaa vedellä.
  • Munkin on siis tarkoitus pysyä öljyn pinnalla ja kiehua hiljalleen.
  • Käytä reikäkauhaa tms munkkien käsittelyyn.
  • Munkin oikean kypsyyden tunnistaa kauniin ruskeasta paistoväristä.
  • Käännä munkit kertaalleen, munkit paistuvat pari minuuttia per puoli.
  • Nostele valmiit munkit talouspaperin päälle ja sokeroi laakeassa astiassa mahdollisimman pian paiston jälkeen.

munkit


Munkit ovat parhaimmillaan heti tuoreena, siksi itsekin pakastin valmiita munkkeja ennen sokerointia. Pakastetut munkit voi sitten tarvittaessa sulattaa mikrossa ja sokeroida. Munkkirasvan voi siivilöidä kylmänä ja käyttää uudelleen, sitä varten voi osan munkeista myös pakastaa raakana ja sitten vain paistaa öljyssä myöhemmin.

Vahdittuna ja oikeassa lämpötilassa paistettuna munkkien valmistus on helppoa ja nopeaa, itseltäni meni tuon määrän paistamiseen noin 10 minuuttia, sillä paistoin useamman munkin kerralla.

Tällä ohjeella tulee pehmeitä, mutta rapeapintaisia munkkeja ja kyllähän kotitekoiset munkit on vaan niiiin hyviä!


Muistattehan myös, että munkkirasvaa ei saa kaataa viemäriin vaan isompi öljymäärä kuuluu sekajätteeseen jäähdytettynä.


Eikun rohkeasti paistelemaan! :)




2 kommenttia:

  1. Mä kuulun juurikin tähän porukkaan jotka on jättänyt munkin valmistuksen kokeilematta, koska paisto tuntuu haasteelliselta. Mutta uskaltaisinkohan nyt sun vinkkien perusteella kokeilla :)

    VastaaPoista

Jätä toki kommenttia! :)